Elleboogklachten
De elleboog is een belangrijke schakel in alle bewegingen van de arm. Regelmatig zijn er klachten in de elleboog. Per jaar melden zich ongeveer 120.000 mensen met elleboogklachten bij de huisarts. Hiervan blijkt 65% een epicondylitis lateralis, 5% een epicondylitis medialis en 9% een slijmbeursontsteking. Minder frequente oorzaken zijn fracturen, artritis en artrose. Pijnklachten in de elleboog kunnen ervoor zorgen dat dagelijkse werkzaamheden en bewegingen niet meer uitgevoerd kunnen worden. De oorzaken, symptomen en behandelingen zijn afhankelijk van de klachten. De handtherapeut is uitermate geschikt om deze klachten te beoordelen omdat de elleboog en hand onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Anatomie van de elleboog
De elleboog bestaat uit drie gewrichten: het gewricht tussen het spaakbeen en de bovenarm, het gewricht tussen de ellepijp en de bovenarm en het gewricht tussen het spaakbeen en de ellepijp. Daarnaast bestaat je elleboog uit een slijmbeurs, pezen, spieren en banden. Langs en door de elleboog lopen bloedvaten en zenuwen die verder gaan richting de hand.
Soorten elleboogklachten
Er zijn verschillende aandoeningen die pijn veroorzaken in de elleboog. Iedere klacht is weer anders en zelfs dezelfde klachten kunnen weer verschillende oorzaken hebben (denk aan het verschil tussen een kapster of een metselaar). Er ook nog een onderscheid gemaakt tussen acute & chronische elleboogklachten met bijvoorbeeld een trauma met weefselschade of een langdurige overbelasting.
Er kunnen afwijkingen zijn van een anatomische structuur (zoals een botbreuk, peesontsteking of peesirritatie), maar de pijn kan ook nog een uitstralende pijn zijn uit andere gewrichten en spieren.
De behandeling van elleboogklachten
Voordat bepaald wordt welke behandeling gebruikt wordt om de elleboogklacht te behandelen, is het van belang te weten met welke aandoening we te maken hebben. De patiënt speelt hierbij ook een grote rol, niet iedereen is hetzelfde en hierdoor verschilt de behandeling per persoon.
Een aantal voorbeelden van behandelingen zijn; gewrichtsmobilisatie, diepe dwarse fricties, dry needling, stretching, oefentherapie gericht op vergroten van kracht, taping, bracing of een rustspalk.
Fysiotherapeutische behandeling van personen met letsel aan de elleboog is noodzakelijk voor een snel herstelproces. Personen met deze aandoening krijgen flexibiliteit- en krachtoefeningen voor optimaal herstel, de fysiotherapeut geeft hierin advies en sturing in welke oefeningen geschikt zijn.
Wilt u een afspraak maken om uw elleboogklachten te behandelen. Maak dan gebruik van ons contactformulier.