Openingstijden
Ma - Vrij: 08:00 - 21:00
Zat: 08:00 - 13:30
Onze locaties
4 locaties in de Zaanstreek
Bel met ons
075-670 5075

Schouderklachten

De schouder is een belangrijke schakel in het overbrengen van krachten van de arm naar de romp en is onmisbaar bij veel dagelijkse activiteiten. Pijn in de schouder is een veel voorkomend probleem. Op enig moment in het jaar heeft 21% van de Nederlanders pijn in de schouder. De prognose voor het herstel van schouderpijn is niet rooskleurig; slechts 30% van de mensen is hersteld na 6 weken, 50% heeft nog klachten na een half jaar en 40% is na een jaar nog niet pijnvrij. Een probleem in de ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak is voor 80% verantwoordelijk voor deze klachten.

Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom (het glenohumurale gewricht), hieromheen ligt een stevig kapsel met daarin nog versterkingen van enkele banden. Om het gewricht niet uit de kom te laten schieten, lopen er veel spieren over de schouder. Deze zijn onder te verdelen in kleine stabilisatoren en grote ‘bewegers’. Een aantal van deze spieren lopen met hun pezen onder het schouderdak door, tezamen met een slijmbeurs.
Het schouderdak is via het AC-gewricht verbonden met het sleutelbeen. Dit is de enige benige verbinding van het schouderblad en de arm met de rest van het lichaam, de rest van de krachten moet met de spieren worden opgevangen.

Schouderpijn kenmerkt zich door een zeurende of stekende pijn in de schouder en/of bovenarm, soms kan deze zelfs uitstralen naar de nek, elleboog of vingers. De klachten kunnen zowel snel als langzaam beginnen. Het kan komen door frequent dezelfde beweging te maken, door zwaar werk te doen of door het werken met de handen boven het hoofd. Heffen van de arm en op de schouder liggen zijn vaak pijnlijk en beperkt.

Er wordt onderscheid gemaakt in types schouderklachten, te weten:
1. Een inklemmingsprobleem tussen de schouderkop en het schouderdak. Dit resulteert in een slijmbeursirritatie of peesontsteking, waarbij zwelling ontstaat die de inklemming in stand houdt.
2. Een probleem in het schoudergewricht. Een voorbeeld hiervan is de frozen shoulder, waarbij de schouder ‘bevriest’.
3. Overige schouderproblemen. Dit kan van alles zijn (AC-gewricht irritatie, instabiliteit met of zonder trauma, afwijkend bewegen van het schouderblad (scapula dyskinesie), bicepspees problematiek, gescheurde pezen, verkalking in de schouder, etc.)
Het kan ook nog gaan om een uitstralingspijn vanuit de nek, een zenuw of een orgaan.

De eerste stap in het behandelproces is om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een diagnose te stellen. Naast het vraaggesprek en het aanvullend beweegonderzoek, kan een echo hierbij helpen.
Het feit dat de prognose voor schouderklachten niet goed is, geeft aan dat de behandeling een uitdaging is. Deze moet specifiek gericht zijn op de klacht en de persoonlijke omstandigheden.
Het herstellen van de mobiliteit met mobilisaties, het herstellen van de coördinatie en de samenwerking tussen de diverse spieren en het herstellen van ‘conditie’ en kwaliteit van de pezen zijn voorbeelden van behandelmogelijkheden.

Schouderklachten? Neem contact op met ons door gebruik te maken van het contactformulier

Maak een afspraak