De fysiotherapeut is dé specialist in behandeling van klachten van spieren en gewrichten. Zo ook klachten van de hand en pols. Collega handfysiotherapeut Jelmar is sinds jaren gespecialiseerd in klachten van onderarm, pols en hand. Onderstaand een korte beschrijving van de veel voorkomende hand- en polsklachten.
Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
Het carpaal tunnel syndroom is een veelvoorkomende klacht van de hand en pols. Het ontstaat doordat de zenuw die door de pols loopt bekneld raakt. Dit kan leiden tot tintelingen (vooral 's nachts), pijn en krachtvermindering in de hand en vingers, vooral 's nachts. De fysiotherapeut kan de patiënt helpen door het aanleren van oefeningen voor hand en pols en een goede ‘’hand inzet’ in dagelijks gebruik. Ook kan het aanpassen van de werkhouding en/of het gebruik van een polsbrace of -spalk verlichting bieden.
Tenniselleboog
Een tenniselleboog is een veelvoorkomende klacht bij mensen die veel repeterende bewegingen maken met de hand en pols, maar vaak ook statisch, bv pc werk/muisgebruik. Het kan leiden tot pijn aan de buitenzijde van de elleboog en in sommige gevallen uitstraling naar de onderarm en hand. De fysiotherapeut kan de patiënt helpen om de oorzaak eerst duidelijk te hebben en daar specifiek op in te spelen. Klachten zijn vaak hardnekkig en langdurig, wat deze klacht heel vervelend maakt. Rust (bv polsbrace) en aanpassing werk en dagelijkse activiteiten zijn er belangrijk om grip te krijgen op herstel/verbetering.
Triggerfinger
Een triggerfinger is een aandoening waarbij de vinger niet goed kan bewegen doordat de pees in de vinger ontstoken en/of verdikt is. Het kan leiden tot een knappend of klikkend gevoel bij het bewegen van de vinger en soms tot pijn, de pees past niet goed door zijn ‘tunneltje’. De fysiotherapeut kan de patiënt helpen door het aanleren van oefeningen om de spieren rondom de vinger te versoepelen en het adviseren van het vermijden van activiteiten die de klachten verergeren. Er kan ook een spalkje worden ingezet die het triggeren tegengaat. In sommige gevallen moet een injectie met corticosteroïden in de pees helpen om de ontsteking te verminderen.
Dupuytren Contractuur
Dupuytren contractuur is een aandoening waarbij de onderhuidse bindweefsellagen in de handpalm meer bindweefsel gaan vormen tot verklevingen. Harde strengen kunnen zorgen dat vingers krom gaan staan en niet meer gestrekt kunnen worden. Dit kan leiden tot beperkingen in de handfunctie en pijn. De fysiotherapeut kan de patiënt helpen door het aanleren van oefeningen om de hand-vingers mobieler te maken en het proces van verstijven te verminderen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de bindweefselstrengen te verwijderen.
Polsfractuur
Een polsfractuur is een veelvoorkomende klacht waarbij een bot in de pols gebroken is. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkingen in de handfunctie. De fysiotherapeut kan de patiënt helpen door het aanleren van specifieke oefeningen om de hand- en pols te versoepelen en functie te verbeteren. Daarnaast kunnen mobilisatietechnieken nodig zijn om de vastzittende pols meer mobiliteit te geven. Polsfracturen kunnen conservatief behandeld worden en indien de fractuur niet stabiel is zal deze operatief worden behandeld. In beide gevallen is het nuttig om fysiotherapie te krijgen. Afhankelijk van de klachten wordt er een advies gegeven en/of een behandelplan opgesteld.
Als je klachten hebt aan je hand of pols, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij of zij kan je helpen om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een behandelplan op maat te maken om de klachten te verlichten of te verhelpen. In sommige gevallen is een advies en wat oefeningen genoeg. Hand-polsklachten kunnen een enorme impact hebben op dagelijks functioneren. De handen zijn ons gereedschap en we zien veel problemen zowel in dagelijks functioneren als in werksituaties (arbeidsongeschiktheid) als er klachten/beperkingen zijn.